2016


Més visibilitat a les pintures de la Cova del Tabac (Camarasa)

A cinc quilometres de Camarasa, a la serra del Mont-roig al marge esquerra del riu Segre s’hi troba la cova del Tabac. Es tracta d’un jaciment corresponent a l’edat de bronze amb dues cavitats.

La ruta d’accés a la cova, ha esdevingut en els darrers anys, una de les excurcions més gratificants de fer pels senderistes de la zona i d’arreu de Catalunya per molts d’ells però és poc conegut que dins la cavitat s’hi troben unes pintures rupestres declarades patrimoni de la Humanitat per part de l’Unesco l’any 1998, considerades unes de les pintures d’art esquemàtic més importants de la zona.

Ara des de l’espai Orígens de Camarasa i des del propi Ajuntament del municipi de la Noguera s’han proposat restaurar les pintures, molt malmeses pel pas del temps i també deteriorades, en alguns casos, per l’ incivisme dels visitants.

A més en una segona via d’actuació paral·lela a la restauració també es treballa amb la confecció d’una aplicació que permetrà veure les pintures originals a través de la realitat augmentada.

Amb aquestes actuacions, encara en un estat inicial de recerca de finançament, es busca posar en valor el patrimoni cultural d’un indret molt estimat per la gent del territori.

Font: Balaguer TV, http://www.balaguer.tv/mes-visibilitat-a-les-pintures-rupestres-de-la-cova-del-tabac/

 


 

Publicació al BOE de la declaració de BCIN de la zona arqueològica de la Roca dels Bous

 

Ha sortit publicat al BOE  - Núm. 54 Jueves 3 de marzo de 2016 Sec. III. Pág. 17646- la declaració de Bé Cultural d’interès nacional (BCIN) de la zona arqueològica de la Roca dels Bous.

Tota la informació sobre aquesta declaració potser consultada en el mateix o pot descarregar-se al pdf adjunt.​

http://cepap.uab.cat/sites/default/files/BOE-A-2016-2213_0.pdf

 


 

Caracterització de la talla sobre enclusa desenvolupada al jaciment de Font del Ros

La talla bipolar (o talla sobre enclusa) és un mètode d’elaboració d’eines lítiques que inclou la interacció de tres elements: el percussor, l’enclusa i la matèria primera explotada. Es tracta d’una tècnica de talla senzilla que permet obtenir eines de pedra tallants de manera ràpida alhora que facilita l’explotació de materials de baixa qualitat. Malgrat tot, la identificació d’aquest comportament en jaciments arqueològics no ha despertat gaire interès fins als darrers anys. La baixa estandardització de les eines obtingudes junt amb la dificultat d’identificar trets diagnòstics d’aquest mètode de talla ha fet que en moltes ocasions la seva caracterització s’hagi limitat només a conjunts experimentals.
 
Al jaciment mesolític de Font del Ros (Berga, Barcelona) s’han recuperat nombroses restes relacionades amb la talla sobre enclusa. Entre aquestes podem esmentar nuclis, ascles i deixalles de talla així com objectes diagnòstics com còdols amb depressions centralitzades (pitted stones) o peces estellades. El treball publicat se centra en la descripció d’aquest conjunt d’eines i pretén determinar quin va ser el paper d’aquesta tècnica de talla al llarg de l’ocupació del jaciment fa uns 10.000 anys.
 
El programa d’anàlisi desenvolupat ha permès la detecció de morfologies característiques de la talla bipolar sobre la superfície de les peces de sílex i quars. D’aquesta manera s’han pogut relacionar els materials lítics amb el tipus d’obtenció del qual provenen: talla bipolar o talla a mà alçada mitjançant la qual s’obtindrien les eines sense la necessitat d’una enclusa.
 
Els patrons detectats indiquen que aquestes tècniques no són excloents. Els resultats obtinguts a partir de l’anàlisi estadística assenyalen que ambdues modalitats s’utilitzen de manera alterna. La talla bipolar va ser utilitzada per obtenir peces de petites dimensions que probablement van ser emprades per fabricar estris relacionats amb la caça. Paral·lelament la correlació entre la talla bipolar i la documentació de còdols amb depressions centralitzades referma la idea que aquesta tècnica va ser utilitzada de manera generalitzada a les ocupacions mesolítiques de Font del Ros al llarg de gairebé 2.000 anys.
 
Les conclusions obtingudes remarquen la importància de la talla sobre enclusa dintre de les activitats productives del caçadors-recol·lectors d’inicis de l’Holocè a la zona del Prepirineu català. La seva persistència indica que és una tècnica efectiva per obtenir les eines necessàries per afrontar la subsistència diària. La versatilitat d’aquest sistema de talla suggereix que va permetre l’expansió cap a nous ecosistemes a partir de l’obtenció d’eines elaborades amb matèries primeres de baixa qualitat.
 

 

 

Cuatro universidades europeas se reunen en la Universidad Autónoma de Barcelona con motivo del proyecto INNOVARCH

 

Durante los días 4 y 9 de marzo la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) acogerá a diversos estudiantes y profesionales de las universidades de Creta (Grecia), Varsovia (Polonia) y Linnaeus (Suecia) en un encuentro sobre arqueología pública denominado Innovarch. Dicho evento ha sido impulsado por eL grupo de investigación CEPAP-UAB y facilitada por el programa europeo Erasmus+.

INNOVARCH surge ante la necesidad de desarrollar metodologías y materiales para introducir la arqueología pública en los estudios superiores europeos. En este sentido, se presenta como un precedente donde las nuevas necesidades del sector arqueológico relacionadas con la investigación arqueológica y sus diferentes usos públicos son puestos a discusión. El carácter de este encuentro responde a una serie de objetivos en los que el conocimiento de las diferentes tradiciones académicas y prácticas representa el eje fundamental de aprendizaje para los participantes. Por este motivo resultará de gran importancia la interacción entre el público y los actores sociales; con ello se busca la creación de estrategias y redes de colaboración transnacionales, entre los distintos profesionales del sector, a fin de tener un mayor impacto sociocultural y aumentar la competitividad.

Las jornadas se caracterizarán por su carácter práctico. En ellas los participantes podrán observar diferentes proyectos cuya forma se define en función del público, la realidad económica y social, y la tradición formativa de los órganos o instituciones. Así, a lo largo de los días se desarrollarán una serie de actividades entre las que se encuentran las visitas a los campus de arqueología de la UAB de La Draga (Banyoles) y de La Noguera (Sant Llorenç de Montgai). El Museu del Monestir, la biblioteca de Volpelleres que presentará su “Living Lab”, en Sant Cugat del Vallès; el Centre Cultural El Born y el Grupo de Arqueología Pública y Patrimonio de la UB, en Barcelona.

Este evento será de gran utilidad puesto que servirá de enlace para intercambiar experiencias y opiniones con profesionales vinculados directamente con el sector. Además, Innovarch no se limitará solo a la UAB, a lo largo de este curso lectivo y el siguiente la sede cambiará de país, así, las universidades de Varsovia, Linnaeus y Creta mostrarán sus líneas de investigación y aplicaciones en el terreno, favoreciendo los vínculos entre profesionales y estudiantes.

Más información: http://innovarchaeology.com

 


 

La Roca dels Bous inicia un nou període d’excavacions obertes al públic

El període d’excavacions a la Roca dels Bous s’ha iniciat novament aquesta setmana i s’allargarà fins al proper 3 d’Abril.

Els arqueòlegs que treballen en el jaciment situat a Camarasa excaven en un nivell arqueòlogic d’uns 50.000 anys d’antiguitat donant continuïtat als treball realitzats fins ara.

A més, i com ja és habitual en les excavacions periòdiques que es realitzen a la Roca dels Bous, el jaciment està obert al públic durant els dies d’excavació. El treball al propi jaciment o diversos tallers a l’Espai Orígens de Camarasa són algunes activitats que s’han promogut pels dies de treball.

Per altra banda, destaca la recent declaració del jaciment com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Un reconeixement que des de la direcció del  jaciment es valora molt positivament i que posa en valor la feina realitzada al jaciment.

Els treballs en aquest jaciment prehistòric són constants de l’any 2001 i des de fa uns anys es complementen amb visites 2.0 o tallers a l’Espai Orígens amb l’objectiu d’atansar la prehistòria a aquells que hi estan menys acostumats.

Podeu veure la notícia a http://www.balaguer.tv/la-roca-dels-bous-inicia-un-nou-periode-dexcavacio-obert-al-public/


Xarxa europea "Ice Age Europe"

El CEPAP-UAB ha entrat a formar part de la xarxa europea "Ice Age Europe" i aquest gener tenim la primera reunió a Torquay (UK), estem molt contents i convençuts que fent xarxa ens alimentem amb noves idees, ens nodrim de nous projectes i som més forts divulgant el patrimoni prehistòric.

Per més informació http://www.ice-age-europe.eu/home.html

AddThis

Els nostres espais virtuals

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEGUEIX-NOS A: 

 

ENLLAÇOS D'INTERÈS